Home | Nieuws | Recepten | Onze genealogie | Links | Contact
 

We krijgen een andere auto Afdrukken
Geschreven door Rinus van der Craats   
Saturday 17 February 2007

Het moest er dan toch eens van komen. Omdat we voorlopig toch willen blijven caravannen waren we vorig jaar al op zoek naar een andere auto. Het moest er een zijn met vooral meer body. De zoektocht oriënteerde zich op Saab en Volvo. Omdat we vorig jaar te kort voor de vakantie zaten besloten we om de Renault nog één jaartje te gebruiken en voor dit jaar op tijd te gaan zoeken. Uiteindelijk is de keuze gevallen op een Volvo S80 2.5D.

In 2000, het bouwjaar van de auto heeft er een artikel gestaan in Autoweek.

Lees hieronder meer.

Image
Zelfde kleur, ander kenteken
 

Met de S80 is Volvo een compleet nieuwe weg ingeslagen. Wij voelden de dieselversie van de S80 extra aan de tand op het onderdeel waarvoor hij uitermate geschikt is: de lange rit.

Bij de ontwikkeling van de S80 heeft Volvo gebroken met oude tradities. Sinds eind 1993 de samenwerking met Renault ophield, besloten de Zweden om de toekomstige modellen te bouwen op twee platforms. Die voor de middenklassers samen met Mitsubishi, terwijl er voor de grote modellen een aparte bodemplaat zou worden ontworpen. Inmiddels is Volvo overgenomen door Ford en wacht er mogelijk weer een andere strategie.
De S80 was de eerste van die nieuwe familie waarbij bovendien gebruik is gemaakt van nieuwe versnellingsbakken en motoren. De krachtbron in onze testauto is echter een oude bekende: hij werd ook geleverd in de vorige S70 en V70. Het is de ex-Audi 2,5-liter vijfpitter. De direct ingespoten diesel wordt geassisteerd door een turbocompressor en levert 140 pk. De turbodiesel heeft zijn maximum trekkracht beschikbaar vanaf 1900 tpm. Dat is niet bepaald overbemeten voor de 1600 kg zware S80. Maar als het gewicht eenmaal op gang is gebracht, kan de grote Volvo er goed mee uit de voeten. Vooral als je levendig schakelt met de overigens uitstekend werkende nieuwe, zeer compacte vijfbak. De S80 sprint in 10,4 seconden naar 100 km/h, haalt vlot in (9,2 s in 4) en is daarbij nog betrekkelijk stil bovendien. Tijdens onze korte stadsritten en de rap gereden reis naar Genève kwamen we uit op een testverbruik van 1:11,2, maar dat pakt in het dagelijks leven nog wel wat gunstiger uit, al kom je vast niet gemakkelijk in de buurt van de opgegeven 1:15,5. Dat zal mensen die voor deze auto kiezen waarschijnlijk niet veel kunnen schelen. Zij zullen bij hun overwegingen immers ook belang hechten aan de grote mate van veiligheid die deze Volvo te bieden heeft.  

Safety first
Volvo heeft er veel aan gedaan om de S80 nog weer veiliger te maken dan zijn voorganger. Je kunt bij een model uit de klasse van de luxe zakenauto"s al uitgaan van een hoog veiligheidsniveau, met dubbele airbags, zijbags, gordelspanners op de driepuntsgordels voor en achter en een gedegen kooiconstructie. Verder werden weer wat nieuwe zaken toegevoegd zoals IC (Inflatable Curtain), een opblaasbaar gordijn dat het hoofd moet beschermen bij een zijdelingse botsing. Of WHIPS, een systeem met energie-absorberende stoelen, die het risico op whiplash bij aanrijdingen van achteren beperken. Verder zijn de achterste hoofdsteunen zo ontworpen, dat je op de achterbank niet kunt gaan zitten zonder ze eerst in de juist positie te hebben ingesteld. De S80 heeft trouwens nog meer gimmicks, zoals de follow me home-verlichting, die blijft branden zodat je zonder je nek te breken over de oprijlaan, of andere calamiteiten, je voordeur kunt bereiken. Of wat te denken van speciaal glas van de zijruiten, tegen overvallers die het op je mooie nieuwe auto gemunt hebben?
Niet alleen qua veiligheid is er bij Volvo ernstig nagedacht. Ook werden allerlei comfortzaken onder de loep genomen. Volvo zegt zelf dat vroeger het comfort en de beenruimte van de achterpassagiers de achilleshiel van hun topmodel waren. De beenruimte is bij de S80 dan ook een stuk groter en door de luchtmonden in de deurstijlen kan nu warme of koude lucht naar de mensen op de achterbank worden geleid.
Alle inzittenden profiteren trouwens van een laag geluidsniveau: met 62,5 en 64,5 dB bij respectievelijk 100 en 120 km/h is het binnenin mooi stil. Dat is op een lange rit natuurlijk  een bonus. Maar wat uiteindelijk toch het meeste telt, zijn de rijkwaliteiten van de S80. Met zijn directe besturing reageert hij feilloos op instructies van de bestuurder. Rij je "n beetje te hard in een bocht die onverwacht knijpt? Geen probleem: even van het gas en de S80 laat zich gewillig manoevreren.
De afstelling van het onderstel is voor Europa zoals het zijn moet: stevig, maar met genoeg comfort om de normale oneffenheden in de weg te absorberen. Korte richels en slechte straten gaan echter niet onopgemerkt onder de S80 door.
Wij vonden de S80 2.5 D een uitstekende, betrouwbare reisgezel, die ons op aangename wijze heen en weer naar Zwitserland bracht. Maar dat mag je ook wel verwachten van een auto die met twee optiepakketten bijna hondderdduizend gulden op zijn prijskaartje heeft staan.
Gezien het aantal Nederlanders dat inmiddels een S80 heeft gekocht moge duidelijk zijn, dat de grote Volvo met recht een succesnummer in zijn soort mag worden genoemd. 

Maar....... Nu eerst nog even een paar dagen cultuur snuiven in Rome en dan komt ie op 2 maart.

 

 

(C) 2007 - Webdesign by VanderCraats.NET